Ріпа городня


Ріпа - дворічна трав'яниста рослина сімейства хрестоцвітних. Це холодостійка скоростигла коренеплідна овочева культура. Коренеплід ріпи плоский або плоско-округлий, м'ясистий, з жовтою або білою соковитою м'яких солодкуватою м'якоттю, з присмаком редьки. Коренеплоди і листя ріпи мають цілющі властивості. Ріпу використовують в якості харчового продукту і лікувального засобу. Існує більше 6 сортів ріпи городньої. Сорт з жовтим забарвленням коренеплоду називають турнепс. Ріпа відрізняється стійкістю до низьких температур (її вирощують навіть у Заполяр'ї).

У насінні ріпи знаходиться жирне масло, що включає ненасичені жирні кислоти (лінолеву, ліноленову).

Листя містять мінеральні солі - до 50% кальцію, багато калію, натрію, заліза. Білка і аскорбінової кислоти в листках більше, ніж у коренеплодах.

Ріпа введена в культуру багато століть тому. У XVI в. овоч стає найважливішим продуктом харчування в країнах Західної Європи, де вживали в їжу не тільки коренеплоди, а й молоде листя, що нагадує за смаком гірчицю. Листя ріпи використовували як салат.

У травнику «Огородник» (1817 р.) зазначено: «корінь ріпи прохладітелен, відкриває утробу і досить поживний. Сік зі свіжих реп, на тертці стертих, видавлений і подваренний з цукром, становить вірний засіб від цинги в роті, мазання опухлих і кров що виділяють ясен зцілює їх дні в два».

В медицині минулого застосовували ріпу як протикашльовий, заспокійливий, сечогінний і проносний засіб. Коренеплоди і сік з ріпи рекомендували приймати всередину при гострому ларингіті, бронхіальній астмі і зовнішньо у вигляді полоскань при зубному болі і натирання при подагрі. У сучасній народній медицині ріпу призначають як загальнозміцнюючий, вітамінний засіб. Препарати з ріпи (сік, відвари, мазі) використовують і як відхаркувальний, протизапальний, антицинготний, заспокійливий засіб. Сік і відвар коренеплодів призначають при гострому ларингіті, хронічному бронхіті, бронхіальній астмі, що супроводжуються сильним кашлем. Теплий відвар коренеплоду застосовують також для полоскання порожнини рота при зубному болю.

Сік коренеплодів ріпи, зварений з цукром або медом (1:2), гарний протицинготний засіб.

У листі ріпи на відміну від інших овочів міститься значна кількість кальцію, що перевищує більш ніж на 50% всі інші мінеральні речовини, разом узяті, також багато солей калію, натрію, заліза. Тому сік листя ріпи дуже корисний дітям та особам, що страждають розм'якшенням зубів і кісток.

Встановлено, що калій сприяє збільшенню лужності організму, особливо в суміші з морквяним і селерових соками. Такі суміші - ефективний засіб для пониження кислотності. При зовнішньому геморої рекомендується щоденний прийом всередину протягом місяця до 1 л суміші з сирих овочевих соків: моркви, шпинату, ріпи і водяного Креса (жерухи), на тлі харчового раціону, що складається з сирих овочів і фруктів.

Шкірку вареної ріпи в народі використовують для припарок при болях в суглобах, а розтерту варену м'якоть - у вигляді аплікацій на хворі суглоби при подагрі та ревматизмі. Лікувальна дія препаратів з коренеплодів виражено слабше, ніж таких з редьки. Наявність гірчичних масел надає ріпі бактерицидні властивості і своєрідний смак і запах. Ріпа протипоказана при гострих запальних процесах у печінці, нирках, шлунку, кишечнику.

У Росії ріпу вживали щодня в різних видах (свіжу, варену, печену, парену) як харчовий продукт. В даний час ріпа широко використовується в лікувальному харчуванні. З коренеплодів рослини (свіжих, парених, тушкованих, запечених, варених, смажених і фаршированих) готують різні страви і квас, начинки для пирогів, овоч заквашують, як капусту, раніше підмішували в хліб (при неврожаї зернових). Варені коренеплоди служать для приготування салатів, вінегретів, гарнірів до смаженої свинини, баранини або котлет. Коренеплід, начинений м'ясним фаршем, запікають. З існуючих декількох сортів ріпи більшість до тривалого зберігання малопридатні. У їжу вживаються коренеплоди не тільки ріпи, але й турнепсу. У сирому вигляді ріпа й турнепс мають слабкий гіркуватий смак, для видалення якого коренеплоди перед запіканням обробляються окропом. Жирне масло ріпи використовують у технічних цілях, як освітлювальний і мастильний матеріал, в миловарінні, а також як харчовий продукт. Турнепс частіше вживається як кормова культура.

Ріпа городня корисна, це зміцнювальний, вітамінний засіб.


Комментариев нет:

Отправить комментарий