Буряк, його цілющі властивості

Буряк - дворічна овочева коренеплідна рослина родини лободових. Це важлива харчова і технічна культура. Існує кілька видів буряків. Основні з них - столовий, цукровий та кормовий. Численні сорти столового буряку суттєво відрізняються врожайністю, скоростиглістю, смаком і забарвленням м'якоті, а за дією на організм людини майже не відрізняються. Столовий буряк дає коренеплід в перший рік життя, має гарну лежкість, тому використовується протягом всього року. У їжу вживаються як молоді рослини - листя, черешки, корнеплодікі, так і дорослі коренеплоди. Перші - звичайно парникового вирощування, використовуються ранньою весною, другі - в інший час року.

Для лікувальних цілей використовують листя і коренеплоди зрілого рослини.

Сік звичайного столового буряку відрізняється високим вмістом цукру, органічних кислот, вітамінів, азотистих речовин, сапонінів, мінеральних солей - магнію, заліза, калію, кальцію (5%), хлору, натрію, наявністю інших біологічно активних елементів, у тому числі бетаїну, бетаніну.

Ще в древні часи в наукових працях Гіппократ описав цілющі властивості буряка столового червоного з приведенням відповідних рецептів. Складний комплекс хімічних сполук, що містяться в буряку, дозволяє вважати його цінним лікувально-дієтичним продуктом. У російських травниках використання столового і кормового буряків рекомендували при цинзі, недокрів'ї, гіпертонії, туберкульозі, раку, зубному болю, нежиті, запорах. У XIX в. Росія вперше почала культивувати цукровий буряк і виробляти з нього буряковий цукор. У коренеплодах буряка столового знаходяться у вигляді водних розчинів солі калію, що сприяють видаленню продуктів обміну речовин, у тому числі азотистих шлаків, у зв'язку з чим овоч широко використовується при лікуванні захворювань нирок, серцево-судинної недостатності.

Хлор, що знаходиться в буряках, допомагає «очищенню» печінки, жовчного міхура і нирок, стимулює утворення лімфи. З цукрів в коренеплодах буряка переважає сахароза. За змістом йоду буряк займає серед овочів одне з провідних місць. У клітинному соку рослини знаходяться червоні пігменти бетаїн та бетанін, які сприяють зміцненню капілярів, зниженню кров'яного тиску і кількості холестерину в крові, поліпшенню жирового обміну, підвищенню життєдіяльності печінкових клітин. Бетаїн активізує зростання молодого організму, розщеплення і засвоєння білків, є джерелом холіну, має протиракову дію. У хвостовій частині коренеплоду і його шкірці знаходяться сапоніни, які відносяться до групи глікозидів, які при взаємодії з холестерином знижують вміст його в крові і гальмують розвиток атеросклерозу.

Пектинові речовини овоча можуть грати роль детоксиканта в шлунково-кишковому тракті, зв'язувати солі важких металів. Вони згубно діють на гнильні бактерії в кишечнику, беруть участь в утворенні глікогену, який є важливим резервним продуктом для енергетичних процесів. Комплекс вітамінів групи В позитивно впливає на кровотворення, нормалізує обмінні процеси.

Буряковий сік здавна відомий в народному лікуванні як ефективний лікувальний засіб. Важливе значення мають мінеральні речовини і вітаміни в ньому. Калій забезпечує загальне харчування серця і судин. Невелика кількість заліза, пов'язаного з органічними сполуками, засвоюється повністю. Сапоніни соку, взаємодіючи з холестерином крові і холестерином, що надходить з харчовими продуктами, знижують його рівень, сприяють нормалізації обміну холестерину і пов'язаних з ним інших обмінних процесів. Співвідношення кальцію і натрію із загальною кількостю мінеральних речовин, що знаходяться в буряковому соку (з коренеплоду червоного буряка), є сприятливим фактором, що обумовлює підтримання кальцію в розчинному стані. Розчинний кальцій активно виділяється і включається в процеси обміну, в той час як неорганічний відкладається в тканинах різних органів - печінки, жовчному міхурі, нирках, кістково-суглобової і м'язової системах. Незважаючи на цілющі якості бурякового соку, його слід приймати з обережністю при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки. Буряковий сік грає велику роль в утворенні еритроцитів (червоних кров'яних тілець), він поліпшує склад крові. Особливо корисний сік жінкам під час менструального та клімактеричного періоду (щодня в суміші з морквяним соком).

Клінічні та експериментальні дані вказали на активну протипухлинну дію соку червоного буряка щодо карциноми, саркоми, рака Ерліха.

При хронічних запорах народна медицина рекомендує застосування всередину варених коренеплодів, а відвар з них - для мікроклізм. Квашений і варений буряк вважається хорошим засобом при недокрів'ї та цинзі. При порушеннях сольового обміну вживають суміш з свіжозвареного або сушеного столового буряка з чорносливом, взятих у пропорції 1:1. Зазначений продукт має жовчогінну, сечогінну, послаблюючу дію, перешкоджає всмоктуванню холестерину, що надходить з продуктами харчування, сприяє виведенню його з організму у вигляді жовчних кислот і шлаків.

При хронічних виразках, пухлинах запального характеру також вживають варений столовий буряк по 100 г. 2 рази на день (вранці і ввечері) після їжі одночасно з місцевим лікуванням. Свіжі подрібнені коренеплоди прикладають до пухлин, ран, виразок у вигляді компресів, пов'язок, аплікацій. Накладки міняють у міру висихання. Подрібнене в кашку свіже листя буряка звичайного накладають, як зазначено вище, на запалені ділянки шкіри. Лікування тривале.

При простудних катарах верхніх дихальних шляхів, що супроводжуються головним болем, вираженим ринітом, застосовують сирі або варені коренеплоди. В обидві половини носа на 2-5 хв. закладають шматочки сирого буряка, чергуючи з введенням тампонів з кип'яченого соку або відвару з коренеплоду. Відвари - свіжий, частіше відстояний, з початком бродіння - використовуються для промивання порожнин носа. Лікування проводять по 2-3 процедури в день щодня за показаннями.

В даний час столовий буряк широко використовують у лікувальному харчуванні при анемії, гіпертонії, цукровому діабеті, сечокам'яній хворобі, шлунково-кишкової патології, порушеннях обміну речовин, ожирінні.

Особливо корисно вживання столового буряка у вигляді салатів, вінегретів і борщу при хворобах печінки, нирок, гіпертонії, ожирінні, запорах. Коренеплоди столового буряка квасять, швидко заморожують, сушать. Харчова та дієтична цінність квашених овочів визначається в основному наявністю в них вуглеводів, органічних кислот, білків, мінеральних речовин і вітамінів. Швидке заморожування свіжих овочів та плодів - прогресивний метод консервування, що дозволяє практично повністю зберігати в них живильні речовини. Швидко заморожений буряк використовується для перших страв (борщі, щі, розсольники, супи), салатів, закусок, овочевих напівфабрикатів. Поживна цінність сушених овочів та плодів у порівнянні зі свіжими значно вища через більш високого вміст в них сухих речовин.

Сучасною медичною промисловістю розроблені способи виробництва з цукрових і столових буряків нетоксичних лікарських засобів. Отримані препарати (Японія) - в 1965 р. з патоки цукрового буряка проти раку Ерліха та саркоми і в 1970 р. з соку червоного буряка (комбінований продукт) - використовували в клініці з позитивним ефектом при лікуванні онкозахворювань різної локалізації. Протипухлинну активність пов'язують з присутністю в буряках речовин, у тому числі алантоїну і ефірного масла, а також наявністю (тільки в цьому овочі) бетаїну. В даний час буряк столовий червоний вважається продуктом з широкими дезінтоксикаційними властивостями. Пектини коренеплодів буряків сорбують радіоактивні речовини і важкі метали (свинець, стронцій та ін.) в шлунково-кишковому тракті і виводять їх з організму. Встановлено, що буряковий сік сприяє оздоровленню крові. 

Чистий буряковий сік, печений буряк також виводять з організму важкі метали. Готуються з червоного буряка численні страви, що є профілактичними і лікувальним засобом від будь-яких інтоксикацій, обумовлених дією на організм різних отрут або шкідливих елементів. З червоного буряка готують салати, перші страви, гарнірні приправи, з вареного - закуски, котлети, пюре з яблуками, ікру; буряк фарширують, маринують, запікають з яйцями, тушкують у сметані.

Буряк червоний містить речовини, що сприяють зміцненню судинної стінки капілярів, зниженню кров'яного тиску, зменшення холестерину в крові, поліпшенню жирового обміну і функції печінки. Вміст у буряках йоду забезпечує активізацію порушених обмінних процесів в організмі, особливо при ожирінні. Буряк має послаблюючу дію і широко застосовується при спастичних колітах, що супроводжуються запорами. Необхідно мати на увазі, що безладне вживання в їжу коренеплодів сирого, вареного столового червоного буряка і свіжого бурякового соку може мати шкідливий вплив на організм, викликаючи нудоту, явища алергії, особливо в період загострення деяких захворювань - гастриту, виразкової хвороби шлунка, панкреатиту, холециститу та ін. Найбільш ефективний свіжий сік коренеплоду столового буряка, особливо корисний буряковий напій з соком чорної смородини.

Комментариев нет:

Отправить комментарий